- 26.11.2015
- 0
- 2146
- 3
- 0
- iamcool.sk
- Blog
- Životný štýl
- Môžeme dôverovať zelenine a ovociu kupovaným v obchodoch? | Janka Chytráčková
Môžeme dôverovať zelenine a ovociu kupovaným v obchodoch?

Môžeme dôverovať zelenine a ovociu kupovaným v obchodoch?
Popravde...
V lete máme tú obrovskú výhodu, že dokážeme kúpiť ovocie a zeleninu na miestnych trhoch alebo tí šťastnejší si aj sami vypestovať na svojich záhradkách.
V zime tých možností nie je až tak veľa. Farmári a lokálni producenti majú ešte aké-také zásoby, ale veľakrát sme odkázaní len na nákup v hypermarketoch.
Kupujeme vôbec bezpečné potraviny?
Je možné v dnešnej dobe, aby hypermarkety predávali také obrovské množstvo zeleniny a ovocia bez toho, aby ich chemicky ošetrovali?
A čo to znamená pre naše zdravie?
Celý zoznam 50 druhov ovocia a zeleniny, zoradený podľa toho ako čisté sa dostanú na náš stôl, nájdete tu a môžete si ho aj ZADARMO stiahnuť.
Určite sa aj vám stalo to, že pri nákupe ovocia a zeleniny ste premýšľali, akým spôsobom boli tieto plody ošetrované prípadne či si túto „malú pomoc“ pred škodcami nepriniesli so sebou na pulty predajní.
Vaše obavy sú na mieste
Používanie chemických látok je bežnou praxou pestovateľov zdravého ovocia a zeleniny. Dokonca aj malý pestovatelia sú veľakrát nútení používať aspoň akú-takú formu pesticídov. My ich aj na jednej strane chápeme, lebo tiež by sa im nepáčilo, keby celá ich úroda a práca vyšla navnivoč kvôli nepriaznivým vonkajším vplyvom.
V poľnohospodárstve sa takéto látky používajú na likvidovanie škodcov, buriny a podobne. Aj napriek prísnym nariadeniam sa ich zvyšky nachádzajú na ovocí a zelenine.
Čo pre našu bezpečnosť robí štát?
Každoročne sa aj na Slovensku testuje až niekoľko stoviek vzoriek potravín, v ktorých sa viac než v 50% nachádzajú jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov.
Poviete si, že „Ale veď potraviny dôkladne umývame“.
Áno, samozrejme týmto spôsobom sa dá zbaviť najmä povrchových pesticídov, ale množstvo z nich sa nachádza priamo v plodine a s tým sa už toho veľa robiť nedá.
Zvlášť opatrní by sme mali byť pri potravinách pestovaných mimo sezónu.
Typickým príkladom sú jahody v januári :)
Vo všeobecnosti platí, že „najnebezpečnejšie“ sú tie plodiny , ktoré sú pestované v skleníkoch s riadenou klímou.
ODPORÚČAME: Kupujte sezónne potraviny. Dobrým ukazovateľom a vodítkom pri nakupovaní sezónnych surovín sú lokálne trhy. Tam si všimnete, že už sú tohoročné maliny alebo už dozreli jahody, prípadne už sa dopestovali paradajky.
Nezisková organizácia Environmental Working Group (EWG) sa venuje testovaniu vzoriek a pravidelne vydáva zoznam najviac zamorených potravín.
Ich hádam najznámejší príspevok k tejto problematike vyšiel pod názvom „The Dirty Dozen and Clean 15″ čiže v preklade „12 najšpinavších a 15 najčistejších“ druhov ovocia a zeleniny.
Celý zoznam 50 druhov ovocia a zeleniny, zoradený podľa toho ako čisté sa dostanú na náš stôl, nájdete TU a môžete si ho aj ZADARMO stiahnuť.
Zoznam je zoradený od 1 do 50 - na prvom mieste je najviac znečistená a na poslednom mieste (50) je najčistejšia surovina.
Ak chcete odoberať novinky, vďaka ktorým budete žiť zdravo, chutne a bez obmedzovania, tak získajte ZADARMO návod ako jednoducho začať a pošleme vám ihneď 5 TIPOV ako žiť FRESH.
- Zaradené v: Životný štýl
- Značky: životný štýl tovar radosť
- 12.10.2015
Štyri skratky k šťastnému životu
- 22.09.2017
Nie ste prihlásený.
Ak chcete pridať komentár, vpíšte svoje prihlasovacie údaje. Systém Vás automaticky prihlási. Ak nemáte konto na iamcool.sk, urobte si krátku registráciu