Ako napísať dobrú knižnú recenziu?

Blížiace sa kurzy
Začíname blogovať
Individuálne, Košice, Michalovce
Lukáš Mikulaško
Kurz: "Vedenie a riadenie ľudí - leadership a manažérske zručnosti"
Individuálne, Bratislava
Dr. marek Horňanský, mba.

Recenzia je rýdzo publicistický žáner, ktorý sa dostáva na výslnie hlavne v posledných rokoch. Pre bežného čitateľa sa stáva najdostupnejšou práve recenzia s ukážkami, ktorá odkazuje na zaujímavé knihy, filmy, divadelné predstavenia, ale aj technické novinky, či autá. Jednoducho čokoľvek, čo je možné kúpiť, vyskúšať a následne na to okomentovať.

 

A práve recenzia, ktorá hodnotí knižku patrí medzi najrozšírenejšie. Recenzentmi sa stávajú bežní ľudia, knihomoli, ktorí výmenou za jeden výtlačok napíšu objektívne zhodnotenie.

 

RECENZIA, KTORÁ PREDÁVA

 

Cieľom dobre napísanej recenzie je urobiť čo najlepšiu reklamu. Pretože tá predáva. Vašou úlohou teda bude čo najpozornejšie knižku prečítať, zaznačiť si pár najzaujímavejších pasáží, a potom sa smelo pustiť do písania.

 

Nezabudnite, že nesmiete rozpovedať celý obsah knižky. Pripravili by ste tak všetkých o to najlepšie a kupovať produkt, ktorý je dobre známy, sa neoplatí nikomu. Vy musíte knižku odhaliť, ale to najlepšie v nej zároveň musí zostať pevne skryté. To je umenie dobrej recenzie.

 

POMOCNÁ ŠTRUKTÚRA

 

Nikde nie je pevne daná štruktúra, ktorú by mala recenzia dodržiavať. Vďaka akejsi osnove však bude vaša práca oveľa jednoduchšia a výsledok oveľa zaujímavejší. Poskytnete prípadným záujemcom všetky dostupné informácie a nestane sa vám, že by ste na niečo zabudli. Bude vašou pravou rukou. Podľa potreby môžete niektoré z bodov vynechať, prípadne pomeniť poradie. Dôležitý je konečný efekt.

 

OSNOVA:

 

  1. Úvod – stručné predstavenie vašej knižky, navnadenie. Toto budú prvé riadky článku, musia byť skvelé, aby sa človek rozhodol v čítaní pokračovať.
  2. O autorovi – pár viet o autorovi, nejaká zaujímavosť z jeho života, prípadne iné diela, ktoré sú všeobecne známe/obľúbené.
  3. Načrtnutie obsahu – stručné opísanie knižky, jej kvalít a informácií, ktoré poskytuje, môžete prezradiť jej štruktúru a pár zaujímavostí.
  4. Štýl písania, vhodnosť, odbornosť – iba zhodnotíte.
  5. Váš osobný názor, prečo by si mali ľudia knižku kúpiť a prečítať.
  6. Záver

 

Veľmi vhodné je text doplniť 3 – 4 krátkymi citáciami z knižky. Čitateľ tak na vlastné oči uvidí kvalitu textu a jeho formu. Vždy stačí pár viet, ktoré dáte do úvodzoviek a prípadne aj zvýrazníte kurzívou.

Recenzia knihy od Prof. Dr. Hans J. Bocker: Svoboda jménem ZLATO

Recenzia knihy od Prof. Dr. Hans J. Bocker: Svoboda jménem ZLATO

GRAMATIKA

 

Keď je vaša recenzia hotová, odporúčam ju starostlivo prekontrolovať. Skontrolovať treba, či má hlavu - pätu, či v nej nie sú gramatické/štylistické chyby a či je zrozumiteľná. Ak zostáva ešte čas, veľmi dobre je nechať výsledný článok pár dní odležať a potom sa k nemu s odstupom vrátiť. Objavíte nezrovnalosti, ktoré by vám predtým unikli.

 

Snažte sa tiež písať spisovne, bez zbytočných preklepov. Chybička sa samozrejme stane každému, ale hrúbky, ktoré priam bijú do očí, možného zákazníka okamžite odradia.

 

Produktová recenzia sa líši od tej kritickej. Vašim cieľom nie je odborne zhodnotiť kvalitu diela. Vy opisujete, motivujete a predstavujete. Neneste však knižku až do nebies. Všetci vieme, že neexistuje dokonalá kniha, takže prehnaná recenzia je skôr na škodu. Objektívne napíšte, čo sa vám páčilo, čo vás zaujalo a prečo sa oplatí zaradiť práve túto publikáciu do domácej knižnice.

25
Super článok
25
1
1
Nič moc
O autorovi
Margaréta Koklesová Margaréta Koklesová
Študentka žurnalistiky a začínajúca online podnikateľka, ktorú dostal time management a svet investovania. A samozrejme milovníčka kníh, čokolády a Belgických ovčiakov.
Komentáre

Nie ste prihlásený.

Ak chcete pridať komentár, vpíšte svoje prihlasovacie údaje. Systém Vás automaticky prihlási. Ak nemáte konto na iamcool.sk, urobte si krátku registráciu

Blížiace sa kurzy
Najnovšie komentáre
Najčítanejšie články
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Zatvoriť